Myndighetene skriver egne artikler til avisene

Delstatsregjeringen i Chiapas i Mexico skriver jevnlig artikler som kommer på trykk i avisene, for å pynte på sannheten om vold og drap.
Onsdag, 16 mai, 2012 - 10:58


Det mener Ingrid Fadnes, utekoordinator for Latinamerika-gruppen (LAG)  i Mexico som arbeider med urfolks rettigheter i delstaten Chiapas. Der følger hun med på de lokale avisene og journalistene, blant annet avisen La Jornada.

Hun sier til Journalen at delstatsregjeringen i stor grad unngår negativ omtale, i for eksempel La Jornada, ved å kjøpe seg inn i avisen via annonser.

– Ved å kjøpe store annonser og legge igjen mye penger, får de muligheten til å bestemme over mye av innholdet i avisen, sier hun.

Det er heller ikke sjeldent at delstatsregjeringen selv skriver artikler. Sekretariatet skriver en egen tekst som de sender til avisene for å få den på trykk.  Da markeres tittelen i kursiv og uten byline.

– Det er noe av det La Jornada gjør for å markere at teksten ikke er skrevet av deres egne journalister. Likevel er det ikke alle som forstår at det ikke er avisen som står bak artikkelen, og tror dermed på innholdet. Slik styres mange av avisene med jernhånd. Noen aviser lar seg styre mer enn andre, forteller Fadnes.

Fadnes mener delstatsregjeringen bruker denne metoden for å blokkere nyheter som ikke favoriserer dem selv.

Ingrid Fadnes i Mexico forteller at narkokartellene og delstatsregjeringen
i Chiapas styrer mye av innholdet i avisene. Foto: Privat.

- Bekymringsfullt

Roy Krøvel, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus har en doktorgrad om urbefolkningen zapatistene i Mexco, og har også bodd der. Han forteller at delstatsregjeringen bruker de selvskrevne artiklene til å komme med kunngjøringer om alt fra vaksinering av barn til utbygging av broer og hus.

– De bruker artiklene til å komme med informasjon som avisen vanligvis ikke ville skrevet om. Det er fordi avisene ofte holder seg til én side innen politikken, og skriver dermed også artikler med kun én vinkling, sier han.

Krøvel er ikke enig med Fadnes i at delstatsregjeringen pynter på sannheten om vold og drap, men er klar på at avisenes og journalistenes situasjon i Mexico fortsatt er uheldig.

– Avisene er avhengige av mye penger, det får de av regjeringen om de får lov til å komme med kunngjøringer. Da får politikerne muligheten til å velge hvilke aviser de ønsker å gi denne muligheten, sier han.

Krøvel forteller at selv de største avisene spiller på lag med et politisk parti, og at nesten samtlige aviser er uinteressert i kritisk journalistikk.

– Den makten politikerne får ved å kjøpe seg inn i avisene, er veldig bekymringsfull, sier han.

Får forbud

Fadnes forteller til Journalen at ettersom La Jornada skriver så mye om narkotikaproblematikken i Mexico, har de fått forbud av delstatsregjeringen om å ha tellinger på antall døde på forsiden av avisen. Det er for å ikke sette fokus på hvor alvorlig situasjonen er.

– La Jornada er en uredd avis som skriver om drap på sivilbefolkningen. Likevel har deres journalister fått kjenne på at ytringsfriheten har veldig mange begrensninger i Mexico, for eksempel hvordan man skriver om vold og drap, sier Fadnes og fortsetter:

– Vold og antall drap på sivile personer i Mexico har eskalert kraftig den siste tiden. Det er når journalister setter fokus på det gjennom artikler eller reportasjer at de får problemer.