Nadeem Iqbal kommer innom Melodi frisør fire ganger i måneden for skikkelig barbering. Foto: Brian Cliff Olguin
Et dykk i arkivet

Frisørmekka i sentrum

Grønland er stedet for de som er ute etter en billig hårklipp.
Torsdag, 29 oktober, 2009 - 09:41

Det er et mylder av frisørsalonger på Grønland i Oslo. En av disse er Melodi frisør i Tøyengata. Inne i det lille, orientalsk dekorerte lokalet svinger Karam Alqawas med saksa rundt et mannehode. Alqawas har jobbet som frisør i over ti år og tilbyr sine frisørtjenester langt billigere enn det gjennomsnittlige prisnivået norske frisører holder.

– Jeg har norske venninner som tror at vi klipper dårligere enn andre, fordi vi holder så lave priser, sier Alqawas.

 


Melodi frisør, Grønland Foto: Brian Cliff Olguin

Hårklipp for voksne koster 150 kroner, mens barn, studenter og pensjonister får det for 120 kroner. Det er de gjennomsnittlige  prisene i hele området, mens normalen ligger på godt over 300 kroner andre steder.

– Det er en grunn til at jeg kommer hit, sier Nadeem Iqbal i frisørstolen.

  

Enkelt og billig

Iqbal har tatt turen fra Lillestrøm til Grønland for hårklipp og barbering. I tillegg tilbyr Melodi og de andre innvandrerfrisørene spesielle tjenester. De fjerner blant annet hår i øret og nesa ved å svi det bort.

– Vi har alle slags kunder som kommer hit, studenter, eldre, norske og innvandrere. Folk kommer til og med fra Asker, Sandvika og Lillestrøm, sier Alqawas før han starter å barbere.

I det lille området finnes det godt over 15 frisørsalonger. De fleste av frisørsalongene drives av innvandrere med bakgrunn fra Tyrkia, Irak, Syria og Somalia.


Freddy Larsen har holdt til på Grønland i 38 år og har en fast kundemasse. Foto: Brian Cliff Olguin

Veteranen

Et unntak er Freddy Larsen som har drevet Grønland frisør på Grønlandsleiret i over 38 år. Iført den klassiske blå frisørfrakken forteller han hvordan det var tidligere.

– Da jeg startet opp her 9.april i 1971, så var det tre frisørsalonger i området. Nå kryr det av frisørsalonger her, sier Larsen.

Den brune og lille frisørsalongen tar deg lett tilbake like lenge som Larsen har holdt på. De historiske Oslo-bildene over speilene gir kunden noe å feste blikket på, mens Larsens erfarne fingre friserer. Her koster det 200 kroner får hårklipp.

– Jeg har ikke forandret mye på prisene opp gjennom årene, men jeg holder det litt høyere enn de andre i området, sier Larsen.

Larsen har opparbeidet seg en bred kundekrets i løpet av sin fartstid på Grønland. Han mener at innvandrerfrisørene jobber mye, har en dårligere timelønn og er rammet av en hard konkurranse.

– Alle er interessert i å tjene penger, men de tenker mer at pengene kommer etter hvert. I løpet av de siste årene har jeg faktisk sett at de har begynt å skru opp prisene. Og når det først skjer, så skjer det i takt med det lokale markedet, sier Larsen.


TV-en er lett underholdning for kundene. Foto: Brian Cliff Olguin

Drop-in

Hos Melodi frisør glir barberbladet forsiktig over huden til Iqbal. Han har vært stamkunde her de siste årene og kommer hit fire ganger i måneden for å barberes. En gang i måneden stusser han håret.

– Her er de billige, flinke og gjør slik du vil ha det, sier Iqbal.

Samtidig vifter frisøren med en katalog full av ulike frisyrer.

– Det er mange hårstiler å velge mellom og vi mestrer det meste, sier Alqawas.

Siden det er så mange frisørsalonger her, opererer de fleste med drop-in. Som prikken over i-en får Iqbal en ansikts- og hodemassasje etter at barberingen er over. Han reiser seg fornøyd fra stolen og speiler seg.

– Er du fornøyd med resultatet?

– Jeg er alltid fornøyd. Her er det ikke like luksuriøst som de store frisørkjedene, sier Iqbal.

Av og til er prisen viktigere enn innpakningen.


Både saks og og barberbørste er på plass. Foto: Brian Cliff Olguin

 

Emneord: