Vil ha ny oljepolitikk

Den ideelle organisasjonen Changemaker har sett seg lei på norsk oljepolitikk.
Mandag, 24 januar, 2011 - 16:01


Oljeuka 2011” setter fokus på det de mener er den viktige sammenhengen mellom Norges oljeutvinning og klimaendringer som rammer verdens fattigste hardest.

– I 1974 vedtok Stortinget at man ikke kunne utvinne mer enn 90 millioner tonn olje i året. I 2004 ble derimot vedtaket endret, og man kunne hente ut 221 millioner tonn hvert år. I tillegg åpnet regjeringen for oljeboring der de selv har sagt nei tidligere. Det er dette vi skal fokusere på hele denne uka, vi vil ha inn et klimaelement som vi synes mangler, forklarer leder for Changemaker Markus Nilsen.

Tidligere denne måneden offentliggjorde regjeringen 50 nye utvinningstillatelser på norsk sokkel, og nå har Nilsen og resten av Changemaker fått nok av den norske oljeavhengigheten. Mandag møtte de opp foran Stortinget, og utkledd som åstedsgranskere viste de at de var klare for å gå de folkevalgte nærmere i sømmene.

Mer profitt enn klima

Aksjonen gikk rolig for seg, og vekket liten interesse fra politikerne. Helt ubemerket gikk den dog ikke hen, for med seg på laget hadde aktivistene fått stortingsrepresentant for KrF, Kjell Ingolf Ropstad.

– Jeg kommer til å være veldig tydelig på at det er vi som sitter på stortinget som har ansvaret, sa  Ropstad før han holdt sin appell foran Stortinget.

Ifølge Ropstad har norske politikere tenkt mer på profitt enn på bærekraft og klima.

– Changemaker har et godt poeng. Når en ser på hvordan Norge har utvinnet olje, synes jeg nå i etterpåklokskapens navn at vi gjorde noen feil. Vi ble litt for ivrige, spesielt da vi i 2004 hevet taket på hvor mye man kunne utvinne. I tillegg må vi tenke på det økonomiske perspektivet. Å utvinne 221 milloner tonn olje i 2004, er noe av det dummeste vi gjorde, for da var prisen på det laveste, forteller Ropstad.

Klimaetterforskere fra Changemaker saumfarte plassen foran Stortinget. Foto: Dino Trto

Nok er nok

– Vi som ikke sitter på tinget, føler at vi mangler en stemme, og derfor har vi utfordret Ropstad og mange av de andre yngre som sitter på Stortinget. Vi føler ofte at vi har en bedre connection med dem, forklarer Markus Nilsen.

Han ønsker å se et ungt overmot ta kontrollen blant politikerne, men er klar over at en del av ansvaret også ligger hos velgerne.

– Som velgere har vi også et ansvar, vi har blant annet ikke valgt inn miljøpartiene på Stortinget, og vi har et ansvar for å si at nok er nok. Så begge parter har et ansvar, men til syvende og sist er det politikerne som tar avgjørelsen. Så er det vårt ansvar å pushe dem, sier Nilsen.

Nå håper han at også Stortinget innser sitt ansvar, og endrer sin politikk, slik at klimaspørsmålet tas med i oljeregnskapet.

Mandag satte Changemaker Stortinget under klimaetterforskning. Foto: Dino Trto

Emneord: