Venstresiden stormer frem i Oslo

En meningsmåling i helgens VG viser avgjørende fremgang for venstresiden i Oslo. Et dramatisk fall for Frp og Carl I. Hagen truer det borgerlige flertallet.
Onsdag, 7 september, 2011 - 11:15


Selv om Høyre går frem 3,2 prosent  i lørdagens meningmåling, blir de borgerlige svekket av den markante nedgangen for Frp. De går tilbake 4,1 prosent, noe som fører til at de borgerlige mister flertallet i bystyret om resultatet blir stående.

– Jeg har ingen tro på at dette blir stående, sier Høyres ordførerkandidat, Fabian Stang.

Han avfeier samtidig at Høyre vil appellere til Miljøpartiet de Grønne (Mdg) om de skulle komme i vippeposisjon. Mdg går frem 1,2  prosent og vil kunne avgjøre hvem som overtar flertallet i bystyret.

– Jeg tviler sterkt på at de vil oppnå denne posisjonen, konkluderer Stang.

Kan vinne valget

Ap går frem 6,6 prosent og ville fått fire nye kandidater om meningsmålingen blir det endelige valgresultatet. Også Rødt viser en svak fremgang med 0,3 prosent.

– Det er fullt mulig for venstresiden å vinne valget, sier førstekandidat for Rødt Oslo, Bjørnar Moxnes.

Moxnes mener tallene fra lørdagens meningsmåling har en reell sjanse til å bli stående.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener Arbeiderpartiet vil hevde seg i forhold til Høyre i en ny type valgkamp, for eksempel gjennom sosiale medier.

– Vi vil vinne valget på å mobilisere sofavelgerne og ved å være oss selv, sier Gahr Støre.

Utøya-sympati

Hanne Marthe Narud, valgforsker og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, mener Utøya-sympatien fortsatt preger valgkampen i aller høyeste grad. Hun mener at selv om Ap er styrket etter 22. juli, har også Høyre og Fabian Stang fått forsterket sin posisjon som en del av Utøya-sympatien.

– Han har vært en samlende figur i tiden etter terrorangrepene, uttaler hun.

Hun mener den mye omtalte Fabian-effekten er et resultat av terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya. Narud hevder videre at de røde må synliggjøre skillelinjene mellom egne partier og høyresiden for å kunne vinne valget.

– De må sette fokus på de rette sakene. Her er særlig eldreomsorgen viktig, fortsetter Narud.

Vil gjøre som Ap

Fabian Stang er opptatt av å oppklare en del misforståelser rundt Høyre. Han mener mange velgere tror at partiet utelukkende er for privatisering.

– Vi må bruke de siste dagene i valgkampen til å få ut Høyres budskap. Vi vil gjøre som Ap og møte folk i gatene.

Både Jonas Gahr Støre og Fabian Stang presiserer at de bruker den siste tiden før valget til å gjennomføre en omfattende dør-til-dør aksjon. Høyre vil også, ifølge Stang, gjennomføre en større postkasseaksjon.

– Vi vil bruke de samme virkemidlene som Ap for å nå ut til velgerne, sier han.

 

 

Emneord: