Neste gang Rauand Ismail går inn disse dørene er valget overstått. Foto: Ronja Sagstuen Larsen

Høy puls for MDG

Med gode målinger blir også fallhøyden større. Miljøpartiet de grønne går inn i valgvaken med sine beste målinger noensinne.
Mandag, 9 september, 2019 - 19:18

For den vanlige mannen i gata kan det være vanskelig å forestille seg hvordan valgdagen ser ut for en politiker. Det som for hver mann er en vanlig og grå dag, er for politikerne et høydepunkt de har jobbet mot de siste fire årene. 

For å få et lite innblikk i denne dagen, tok Journalen følge med Rauand Ismail (20). Som er ungdomskandidat for MDG i Oslo og kommunikasjonssjef for Grønn Ungdom. At pulsen er høy legger han ikke skjul på.

– Jeg er kjempenevøs. Det har bygd seg opp for hver dag, og i går var jeg så kvalm at jeg faktisk kastet opp. Jeg sov ikke så godt i natt, sier Ismail. 


Rauand Ismail må også ha kontroll på mye forskjellig. Foto: Ronja Sagstuen Larsen

 

Hektisk dag

Ungdomskandidaten har hatt en travel dag. Den er på langt nær over. Etter flere møter og et kort frisørbesøk, er det kun ett møte og en runde i byen som gjenstår før valgvaken skal begynne. Runden i byen skal han holde for sine partikolleger fra Sverige, som har tatt turen over for å være med i innspurten av valgkampen.

De har vært med på å gjøre partiet synlig, og skal nå få se endringene MDG har fått gjennomført i løpet av sine fire år i byrådet. Det han selv er mest stolt over, er å ha flyttet debatten om Oslo. 

– Det dreier seg ikke lenger om “skal vi stenge gater for biltrafikk” - men “hvilke gater”. Det er veldig gøy, mener han. 

Lovende målinger

At det er mye som står på spill for partiet er det ingen tvil om. Miljøpartiet de grønne ser ut til å ha sitt beste resultat noensinne i et valg. Ismail er likevel redd for hva som vil skje dersom Miljøpartiet skulle tape valgkampen, og dermed måtte gå ut av byrådet.

– Vi ligger an til seier i Oslo og Trondheim. Størsteparten av valggruppen vår er under 30 år, og det er også den gruppen som stemmer minst. Derfor blir det veldig spennende å se om de som har sagt de skal stemme, har gått og stemt, sier Ismail. 

– Det avgjørende er jo om vi har fått folk til å gå til valglokalene, og det er jo kjempeskummelt. Jeg er veldig nervøs for det. Vi kommer uansett til å gjøre det bedre enn i 2015. Men selve byrådet kommer jo også an på hvordan det går med Arbeiderpartiet. Det er veldig “do or die”, forklarer Ismail. 


De besøkende fikk hefter om hvordan byen skal bli grønnere. Foto: Ronja Sagstuen Larsen 

 

Stort engasjement

Vervene har Ismail tatt på seg først og fremst fordi det er gøy. Men også fordi det er slik han kan være med på å løse klimakrisen og gjøre byene bedre.

– Det viktigste for meg er å gjøre byene bedre å bo i, rett og slett. I mange år har byene blitt styrt på bilens premisser, og ikke for det store flertallet i Oslo som enten ikke har eller kan kjøre bil. Vi vil at det skal være mulig å befinne seg i byen, og invitere blant annet spisestedene ut i gata, sier Ismail. 

Valgdagen er uten tvil en hektisk dag, men nå er det snart bare valgvaken som står for tur. 

– Etter dette er det ikke mer å gjøre enn å finne ut hva jeg skal ha på meg, forklarer Ismail.

 


På Sentralen skal Miljøpartiet de grønnes valgvake gå av stabelen. Foto: Ronja Sagstuen Larsen