Benedikte Sørbye (foran til venstre) mener det må være lov å grue seg til jul. Foto: Emilie Marie Kjøle

Musikal om julens negative sider

Benedikte Sørbyes forestilling “Hjem til jul” undersøker høytidens påvirkning på relasjoner, kommunikasjon og psykisk helse.
Onsdag, 28 november, 2018 - 13:13

Ifølge en undersøkelse utført av Unicef Norge i fjor, gruet 13 prosent av de utspurte seg til jul.

Instruktør Benedikte Sørbye har derfor ønsket å lage en mer realistisk og ærlig juleforestilling, som også gir rom for julens negative følelser. Musikalen tar for seg hvor vanskelig julen kan være for mange ved å ta for seg temaer som relasjoner, kommunikasjon og psykisk helse.

Ikke alene

Til Journalen forteller Sørbye at hun har vært spent på hvordan stykket skulle bli mottatt. Hun fryktet at folk ikke hadde noe behov eller ønske om å se en slik tung og sterk juleforestilling.  Men mange kjenner seg igjen i de ulike situasjonene, og setter pris på den ærlige fremstillingen.

– Det er mange som føler seg alene i å ha det vondt i julen. Med forestillingen hadde jeg lyst til at man i én time kunne samles og la seg kjenne på de vonde følelsene, fordi livet er ikke lett og julen er ingen unntak, sier Sørbye.

Ønsker mer variasjon

Sørbye håper at det kommer enda flere forestillinger, som i likhet med “Hjem til jul” velger å fokusere på hvor vanskelig julen kan være, for å få større åpenhet rundt tematikken.  

– Det at julen bare er hyggelig er ikke tilfellet for mange. Dette må vi ta hensyn til i juletiden. Det skal kunne være lov å grue seg til jul uten å kjenne skam. Vi må tillatte flere versjoner av jul, sier Sørbye.