Etterforsker ikke angrep mot journalister

I Aserbajdsjan blir journalister uskyldig dømt for narkotikabesittelse, ærekrenkelser, utpressing og hooliganisme.
Tirsdag, 15 mai, 2012 - 14:02


Den 18. april ble den aserbajdsjanske journalisten Idrak Abbasov overfalt og grovt mishandlet av sikkerhetsvakter fra oljeselskapet SOCAR. Abbasov filmet da selskapet kastet ut beboere for å rive hjemmene deres, og han hadde på seg en gul vest med skriften «PRESS» trykket på ryggen. Ifølge vitner skal politiet ha sett en annen retning da vaktene gikk til angrep. Nå ligger han fortsatt på sykehuset, og mottar behandling.

– Jeg har brukket to ribbein, skadet indre organer, brukket nesa, fått hjernerystelse og ser svært dårlig på høyre øye, skriver Abbasov i en epost til Journalen.

Han har blitt overfalt tidligere også, og tror ikke saken vil bli etterforsket.

– Familien min har også blitt angrepet før, men ingen ble straffet for det. Tidligere har jeg også blitt holdt igjen av KGB, den nasjonale sikkerhetstjenesten, og blitt torturert i tre timer. Jeg måtte til sykehuset med hjerteproblemer etterpå, sier Abbasov.
 

Oppfordringer nytter ikke

EUs delegasjon i Aserbajdsjan skriver i en uttalelse at de oppfordrer myndighetene til å etterforske angrepet 18. april. Vugar Gojayev, journalist og koordinator av Human Rights House i Aserbajdsjan, mener at en uttalelse ikke nytter.

– Vi ser slike uttalelser hele tiden. Likevel blir journalister drept og bortført, men ingen etterforsker hendelsene. Det finnes ikke ett tilfelle vi kan peke på og si at «denne saken har blitt effektivt undersøkt», sier Gojayev.

Les også: Frykt for arabisk vår stenger Menneskerettighetshuset.

Flere pressmetoder

–  Det vi har lagt merke til de siste månedene er at spekteret av metoder for å presse journalister har blitt større, sier Celia Davies, medarbeider i Institute for Reporters Freedom and Safety (IRFS) i Aserbajdsjan. Hun forteller at flertallet av de kriminelle overgrepene mot journalister aldri blir etterforsket. Hun forklarer at journalister ofte blir arrestert for bestittelse av narkotika, utpressing, hooliganisme eller ærekrenkelser når de for eksempel skriver om korrupte ministre.

 


Celia Davies forteller at journalister blir uskyldig dømt. Foto: Privat.

– Journalister blir arrestert, dømt i retten og ender med å sone i fengsel. Rettsvesenet er under myndighetenes kontroll. Du kan ikke forvente en rettferdig rettssak, og heller ingen effektiv eller nøyaktig etterforskning av saken. Ofte foregår det ingen etterforskning i det hele tatt, sier Davies.

 

 

Hør Celia Davies fortelle om situasjonen her.

Lydklipp: Eline Johnsen Helledal.

Presset med sex-bilder

Gravejournalist Khadija Ismayilova ble nylig offer for utpressing, og mottok intime bilder av seg selv, med en lapp der det sto: «Hore, oppfør deg».

Les også: Nekter å la seg kneble.

Ismayilova er kjent for å drive kritisk og undersøkende journalistikk. Ønsket om å bli journalist fikk hun etter angrepet på Elmar Huseynov. Huseynov ble skutt på trappa utenfor leiligheten sin i 2005, og etter syv års etterforskning er saken fortsatt ikke løst. Khadija Ismayilova sier at myndighetene påstår at de etterforsker alle saker. Hun forteller videre om de intime bildene av henne:

– Vi har sporet bildene og videoen som ble publisert tilbake til myndighetene, sier Ismayilova.

Hun gikk umiddelbart ut i mediene og fortalte om angrepet.

Tatt for narkotika

Bloggeren Jabbar Saval Anli ble i februar 2011 arrestert etter å ha mobilisert til demonstrasjon. Årsaken til arrestasjonen var funn av narkotika på Saval Anli. Blodprøven viser derimot ikke noen form for nakotikabruk, og han hevder selv at sporet var blitt plantet på ham.

Da Saval Anali så ble satt fri, ble han raskt kalt inn i militæret, og sendt til fronten mellom Armenia og Aserbajdsjan.