Russisk stats-TV lurte punkeaktivister

Da punkerne Pussy Riot ble arrestert, avga de inngående forklaringer til det de trodde var russiske myndigheter. I realiteten ble de intervjuet av TV.
Tirsdag, 22 mai, 2012 - 16:14


Hør Pyotr Verzilov fortelle om hvordan Pussy Riot ble lurt her

 

Punkbandet Pussy Riot gikk 21. februar i år inn i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva. Bandet stilte seg foran alteret og fremførte en anti-Putin-sang. Noen uker senere ble tre av bandmedlemmene arrestert.

24. april havnet et videoopptak av de tre arresterte bandmedlemmene på statseide Rossia Channel. Videoopptaket var et intervju med kvinnene. Selv fikk de beskjed om at de ble avhørt av myndighetene, men det viste seg altså at det påståtte avhøret var et TV-intervju.

Anmelder ikke

- Vi ble lurt. Vi svarte på det vi ble spurt om om våre privatliv, fordi vi trodde det var et avhør, skal en av kvinnene ha sagt til sin advokat, i følge tvrain.ru.

Kvinnens advokat sier at de ikke visste at de ble filmet i det hele tatt.

Pyotr Verzilov deltok på Oslo Freedom Forum 6. mai. Han er er gift med en av de arresterte kvinnene og kan bekrefte at aktivistene ble lurt av Rossia Channel. Han sier at dette ikke er en unik hendelse. På et spørsmål om de kan anmelde forholdet svarer han at de kan det, men at det ikke vil ha noen effekt.

- Vi anmelder ikke, fordi det ikke vil føre til noe, Sier Verzilov.

Les også: Bruker kunst som kritikk

Stor usikkerhet

- Pussy Riot er et pønkkollektiv som gjør ulike opptredner for å fryktløst ytre sitt politiske budskap, sier Pyotr Vezlinov som i begynnelsen av mai besøkte Oslo i forbindelse med Oslo Freedom Forum 2012.

Verzilov tør ikke gjette når han får kona si hjem. Han sier at arrestasjonen i utgangspunktet var en overraskelse.

- Kvinner med småbarn blir som regel ikke arrestert i Russland. Dette er et nytt type scenario, det er dermed vanskelig å forutse hva som vil skje videre.

Marija Alechina, Nadezhda Tolokonnikova og Ekaterina Samutsevitch skal sitte i varketekt frem til rettssaken 24. juni i år.

Les også: Pressen delt under Putin

Se video av Pussy Riots aksjon her