Høyrevridde Fox News

"Fair and balanced" er slagodet til TV-kanalen Fox News. Nestleder for Democrats Abroad, Lisa Cooper, mener Fox News alltid har en republikansk vinkling på sakene sine.
Mandag, 23 mai, 2011 - 15:42


Lisa Cooper er nestleder i Democrats Abroad Norge og jobber med lederutvikling i Norge. Som politiker er hun frustrert over USAs største nyhetskanal Fox News.

– Hvis man analyserer nesten alle de politiske forslagene president Barack Obama har kommet med - fra finanskrise til reformpakker til helsereformen til Afghanistan og Pakistan- hadde Fox News nesten alltid en republikansk holdning.

Lisa Cooper mener Fox News har forandret den politiske dialogen mellom Demokratene og Republikanerne ved å nesten alltid plassere vinklingen til høyre for høyre.

– De prøver å ta ting som i utgangspunktet er saklige og drar poengene ut til det ekstreme. Fox fikk for eksempel helsereformen, som alle vet vi trenger, til å dreie seg om dødsstraff, sier Cooper.
 

Fremmer republikanske holdninger

Siden oppstarten av Fox News i 1996 har TV-stasjonen vært anklaget for å fremme konservative og republikanske holdninger gjennom reporternes holdninger. VGs USA-korrespondent Anders Giæver sier at man særlig legger merke til dette i beste sendetid.

– De aller fleste programlederne - særlig på kveldstid - har en klar pro-republikansk holdning i de fleste spørsmål.

I USA kalles fenomenet å støtte et politisk parti for å ha en “bias”.

VIDEO: Se tidligere Fox News-ankeren Glenn Beck beskylde media for å ukritisk støtte Obama.


FOX-NEWS grunnlegger Rupert Murdoch på World Economic forum.
Foto: World Economic Forum

Avviser kritikk

Fox News sin grunnlegger Rupert Murdoch har flere ganger tilbakevist beskyldningene fra kritikerne og sagt at TV-kanalen er både rettferdig og balansert - fair and balanced.

Senest i 2010 uttalte Rubert Murdoch til den Nasjonale presseklubben at han ikke synes kanalen skal støtte Tea party-bevegelsen eller noe annet parti.

– Vi (Fox News) belyser begge sider i våre nyhetsendinger, politiske sendinger eller hva det måtte være. Vi har med både det republikanske synet og det demokratiske synet, sa Murdoch.

 

Outfoxed

I 2004 kom dokumentaren Outfoxed, laget av Robert Greenwald. Filmen forsøker å analysere kanalens politiske vinkling ved å peke på hvilke retoriske knep som ble brukt under sendingene.

Dette klippet fra Outfoxed viser hvordan Fox News-journalistene ofte starter spørsmål med “mange mener at” og “noen vil hevde at”.

Traileren til filmen viser hvordan nyhetsankerne ber kildene sine slutte å snakke.

Fox News Channel har forøverig vært en økonomisk suksess. Kanalen har de høyeste seertallene blant 24-timers nyhetskanaler i USA.
 

Obama-administrasjonens frontalangrep

Forholdet mellom demokrater og Fox News har ofte vært betent. Howard Dean tidligere styreformann i Democratic national committee kaller kanalen en dyr, velfinansiert høyrepropagandamaskin.

I oktober 2009 gikk Obama-adminstrasjonen til frontalangrep på kanalen og sa de ville behandle dem som en politisk motstander. Bakgrunnen var at demokratene mente kanalen var partisk og useriøs.

 

Flest ser Fox News i Midtvesten og i Sørstatene

Hjemme i Norge sier Lisa Cooper at hun godt kan skjønne hvorfor det demokratiske partiet har reagert slik de har gjort. Hun mener det er lett å se at Fox News støtter det republikanske partiet og trekker frem den omstridte Alaska-guvernøren Sara Palin som eksempel:

– Fox News var helt klart de aller første til å snakke om Sarah Palin, sier Lisa, før hun trekker på det.

– Vel eller, akkurat det var kanskje OK. Noen må jo prate pent om damen, sier hun og ler.

Cooper tror det er flest amerikanere i Midtvesten og Sørstatene som ser på Fox News.

– USA er en kystnasjon akkurat som Norge. I USA har vi østkysten fra New York til Florida og vestkysten California til Alaska. Midt mellom finnes folk som er dypt religiøse og stemmer høyre. Det er ikke noe galt med det, men de har også tendenser til å godta det budskapet som Fox News pusher.

Men er de som bor midt i USA, helt ukritiske til det de ser på TV?

– Når en undersøkelse kan vise at 40-50 prosent trodde at Obama var og er muslim, sier det noe. Det finnes relativt oppegående mennesker som kjøper den typen propaganda som fremmes av kanaler som Fox News.

Rally to restore sanity

Som en reaksjon på Fox News-ankeren Glenn Beck sin “Rally to restore honor”, arrangerte komikerne Jon Stewart og Stephen Colbert “Rally to Restore Sanity”.

Arrangementet fant sted 30. september 2010 utenfor kongressen i Washington og var en tverrpolitisk demonstrasjon for å gjenopprette sunn fornuft i amerikansk samfunnsdebatt og presse.

De to komikerne figurerte som fryktskapende politikere og nyhetsankere. I denne filmen ser du Stephen Colbert parodisk forsøke å skape frykt blant de oppmøte, utkledd som Captain America.

Den politiske markeringen var også et oppgjør med amerikanske nyhetskanalers tabloide dekning.

215 000 mennesker møtte opp. På plakater lød slagord som “Slutt å tegne Hitler-bart på alle og enhver” og “Jeg respekterer alle amerikanere, uansett om du er ateist, homo, muslim, arbeidsledig eller republikaner”