WikiLeaks' mest omtalte lekkasjer

En oversikt over WikiLeaks' viktigste lekkasjer gjennom årene.
Mandag, 23 mai, 2011 - 15:42


2006:

 • Desember: Nettsidens første lekkasje: En ordre om å ta livet av regjeringsmedlemmer i Somalia, signert Sheikh Hassan Dahir Aweys.

 

2007:

 • 31. august: Dokumenter som antydet at Daniel arap Moi, tidligere president i Kenya, var involvert i korrupsjon.
 • 7. november 2007: Instruksjoner fra fengselet i Guantanamo Bay.

 

2008:

 • Februar: Dokumenter som viser grov uaktsomhet i den islandske banken Kaupthing, publisert i kjøvannet av finanskrisen og bankkollapsen på Island.
 • 24. mars: Scientologikirkens hellige tekster
 • 18. november: Medlemslisten til det høyreradikale partiet British National Party, med både adresser, alder og annen informasjon. Oppdatert medlemsliste ble publisert i oktober året etter.

 

2009:

 • 29. januar: Etter oljeskandalen “Petrogate” i Peru ble det publisert 86 telefonopptak av politikere og forretningsmenn som hadde vært involvert. Som følge av dette trakk statsminister Jorge del Castillo seg.
 • 14. september: Dokumentasjon på dumping av farlig avfall langs Elfenbenskysten, som viste seg å berøre over 100 000 mennesker.

 

2010:

 • 15. mars: Det amerikanske forsvarets plan for å stenge ned Wikileaks. Etter denne avsløringen skiftet organisasjonen fokus, og begynte med å velge ut lekkasjer de mener vil ha størst betydning globalt sett.
 • 5. april: Lekkasjen som for alvor ga Wikileaks en voldsom oppmerksomhet rundt om i verden: En video kalt “Collateral Murder”, som viser et amerikansk helikopterangrep i Bagdad, der et dusin mennesker blir drept.
 • 25. juli: 92 000 dokumenter fra det amerikanske forsvarsdepartementet om krigen i Afghanistan, som omtalte blant annet vådeskudd mot allierte og sivile tap.
 • Oktober: 400 000 dokumenter fra det amerikanske forsvarsdepartementet om krigen i Irak. Pentagon, hovedkvarteret i USAs forsvarsdepartement, kalte det for “den største ekkasjen av klassifiserte dokumenter i historien”. Mediefokuset lå på påstander om at amerikanske myndigheter hadde ignorert rapporter om tortur fra irakiske myndigheter i perioden etter 2003-krigen.
 • Dokumentene fra Afghanistan- og Irakkrigen ble publisert i samarbeid med andre medier, blant annet amerikanske The New York Times og britiske The Guardian.
 • 28. november: “Cablegate”, over 250 000 sensitive dokumenter sendt fra amerikanske ambassader til Washington i tidsrommet 1966 – 2010. Personkarakteristikker av verdens regjeringstopper, diskusjoner vedrørende både internasjonale og innenriksspørsmål.
 • Aftenposten la ut alle dokumentene i en søkbar database og oppfordret leserne til å avdekke saker av interesse selv, og publiserte artikler på rullende bånd etterpå. Det mest graverende var kritikken av PST, politiets sikkerhetstjeneste, der både terrorberedskapet og -etterforskningen ble slaktet. Tabloidpressen frydet seg over karakteristikkene av norske politikere.

 

2011

 • 24. april: Guantanamo Bay-filene: Et månedslangt slipp som fortsatt pågår, der overgrep mot innsatte og hittil ukjent avhørsinformasjon som forteller om forholdene i fengselet dokumenteres.