Al-Qaida: – Stod bak Bagdad-bombene

155 er bekreftet døde etter bombingen av det irakiske justisdepartementet. Nå hevder al-Qaida å stå bak angrepet.
Tirsdag, 27 oktober, 2009 - 14:56


Terrornettverkets paraplyorganisasjon i Irak hevder i en uttalelse at de stod bak det doble selvmordsangrepet søndag.

I uttalelsen, som i følge The Guardian ble publisert på et islamistisk nettsted, hevdes det at martyrer tok sikte på å ramme “de vantroes hi”. Målet for angrepet var Iraks justisdepartement, som i uttalelsen kalles “ministeriet for urett og undertrykkelse.”

– Fienden skjønner bare handlingens språk, står det videre i uttalelsen, ifølge BBC News.

Nyhetsbyrået AP melder tirsdag at den irakiske regjeringen nå vil øke sikkerhetstiltakene både i Bagdad og resten av landet.

Verste på to år

Angrepet er det verste på to år i Irak. Det har ført til økt frykt for at landet ikke skal være i stand til å beskytte sine egne innbyggere når de går til urnene ved det planlagte parlamentsvalget i januar. USA har ifølge The Guardian på samme tidspunkt begynt tilbaketrekkingen av sine militære styrker fra landet.

Store deler av departementsbygningen ble totalskadd i angrepet. Og i tillegg til de mange omkomne, ble over 700 skadet.

Blant de omkomne var 24 barn, som var på vei fra en barnehage i buss. Røykskyen som steg opp fra tomten etter bombene smalt, var synlig fra store deler av Bagdad. De første øyenvitnene som kom til stedet ble ifølge CNN møtte av personer med blodige ansikter, og vrakdeler og utbrente biler var spredd over et stort område.

Deler av de ansatte er nå tilbake i bygget, skriver Washington Post, men det vil trolig ta lang tid å bygge opp igjen de ødelagte delene av bygningen.

Den militante gruppen hevdet i samme melding at de også stod bak et lignende angrep på finans- og utenriksdepartementene for to måneder siden. Da omkom 132 mennesker, i tillegg til at i underkant av 500 ble såret.

– Saddam-sympatisører

Iraks statsminister Nouri al-Maliki hevder at sentrale støttespillere til eks-diktator Saddam Hussein har støttet angrepene.

Maliki var søndag kveld på stedet for å ta de store skadene nærmere i øyesyn. I en tale samme dag anklaget han dessuten nabolandet Syria for å huse terrorister. Forholdet mellom de to landene har vært på frysepunktet, etter at Maliki i august anklaget landet for å stå bak terrorangrep i sommer.

Regjeringen i Damaskus benektet  å ha noe med angrepene å gjøre. I kjølvannet av dette hentet begge land hjem sine ambassadører.

– Det er syk politisk vilje bak disse terrorhandlingene. Vi står foran store utfordringer i prosessen med gjenoppbygging, men mens vi bygger opp igjen, sørger terroristene for å rive ned igjen, sa Maliki ifølge The Guardian i en tale ved Bagdads universitet søndag.

Emneord: