Karadzic-saken utsatt etter 15 minutter

Folkemordtiltalte Radovan Karadzic møtte ikke opp da rettssaken mot ham startet i Haag i dag.
Mandag, 26 oktober, 2009 - 15:36


Dermed gikk det bare et drøyt kvarter før saken måtte utsettes - igjen. Det er tredje gang dette skjer etter at den tidligere bosnisk-serbiske lederen ble pågrepet for 15 måneder siden, melder BBC News. Inntil da hadde han levd i skjul i Beograd i 15 år.

Og om boikotten fortsetter, kan han risikere å få oppnevnt en forsvarer:

- Det kan skje om han fortsetter å bevisst forsøke å trenere saken, sier dommer i den internasjonale domstolen for krigsforbrytelser i det tidligere Jugoslavia, O-Gon Kwon, ifølge BBC.

Karadzic har hele tiden hevdet sin uskyld, og mener at han ikke har fått nok tid til å forberede seg til saken. Forsvarerne ber om ni måneder til.

Det vil uansett bli en langdryg affære: aktoratets bevismateriale omfatter trolig 1,2 millioner sider.

Karadzic står tiltalt for folkemord under krigen i Jugoslavia fra 1992 til 1995, der mer enn 100.000 bosniske muslimer og andre av ikke-serbisk etnisitet, ble drept. Dette omfatter blant annet massakeren i Srebrenica, der over 7000 muslimske menn og gutter ble drept.

Overlevende etter konflikten i Serbia er sjokkert over Karadzics oppførsel:

- Det er et hån mot verden og rettssystemet. Han prøver å vitse det hele bort, sier en av dem, Admira Fazlic, til nyhetsbyrået AP. Hun satt i en av de serbiske fangeleirene i Bosnia, og følger rettssaken fra sidelinjen.

Emneord: