Ni drept på FN-vertshus

Militante opprørere med selvmordsvester drepte ni. Dødshotellet Serena er også angrepet.
Onsdag, 28 oktober, 2009 - 10:57


Kabul våknet onsdag morgen opp til sirener og røykskyer som dekket himmelen, etter terroranslag flere steder i løpet av morgentimene.

Ni personer, blant dem seks FN-ansatte, ble drept da minst tre bevæpnede opprørere fra Taliban stormet et vertshus i Kabul onsdag morgen.

FN-talsmann Adrian Edwards bekrefter overfor CNN og New York Times at dødstallene kan stige ytterligere. Minst ni personer er såret, og en har så langt ikke fullstendig oversikt over hvem som befant seg i huset da angrepet fant sted.

Taliban tar ifølge talsmann Zabihullah Mujahid på seg ansvaret for angrepet.

De tre drepte opprørerne hadde på seg selvmordsvester, altså sprenglegemer på kroppen, men ble skutt og drept av lokalt politi før de rakk å utløse disse, heter det i en uttalelse fra Kabul-politiet.

Serena angrepet

I løpet av natten ble også luksushotellet Serena, et annet sted i byen, forsøkt angrepet. Et øyenvitne som bodde på hotellet sier til Reuters at over 100 personer ble evakuert til et bomberom etter en eksplosjon ved hotellet.

Samtidig ble det avfyrt raketter mot regjeringsbygningene i samme område.

Serena har hatt omfattende sikkerhetstiltak, etter det omfattende anslaget mot hotellet i januar i fjor, der blant annet den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept.

Skandale

– Vi må helt åpenbart øke sikkerheten vår i kjølvannet av dette, men det er en veldig alvorlig hendelse. Det er en skandale og en tragedie, sier FN-talsmann Edwards.

– Vi har grunn til å tro at de som stod bak angrepet er pakistanere, sier polititjenestemannen Abul Ghaim til Reuters.

Mange av de militante opprørerne i Afghanistan skjuler seg ifølge nyhetsbyrået i Pakistan, eller er pakistanske statsborgere, men begge landene har aktive Taliban-celler.

Spenningen i Afghanistan har den siste tiden økt, etter anklagene om omfattende valgfusk under valget i august, i favør av sittende president Hamid Karzai. En ny valgrunde skal avholdes i januar neste år.

Voldsbruken i den afghanske hovedstaden har den siste tiden tiltatt kraftig. 8. oktober mistet 17 personer livet, etter at en selvmordsbomber detonerte en bil rigget med eksplosiver ved den indiske embassaden. 17. september ble seks italienske soldater og ti afghanske sivile drept i et lignende angrep i en av Kabuls hovedgater.

Verste på åtte år

Siden angrepet på Serena hotell i fjor er minst 120 personer drept i selvmordsangrep i Kabul.

Samtidig er det klart at Matthew Hoh, som har vært en lederskikkelse i det amerikanske Utenriksdepartementet, trekker seg i protest mot USAs krigsstrategi. Den siste måneden har vært den dødeligste for amerikanske styrker på åtte år i Afghanistan.

– Jeg har mistet troen på USAs strategi i Afghanistan, skrev han ifølge Washington Post i sin fire sider lange oppsigelse.

Emneord: